ثبت علائم تجاری مادرید (موافقتنامه مادرید)
ابتدا برای توضیح در مورد ثبت علائم تجاری مادرید، به عنوان مقدمه بهتر است در مورد کنوانسیون پاریس توضیحاتی ارائه دهیم و در ادامه به صورت مفصل به سیستم مادرید خواهیم پرداخت.
مطالبی که در این مطلب خواهید خواند :
کنوانسیون پاریس
Paris Convention for the Protection of Industrial Property
در سال 1883 در شهر پاریس کنوانسیونی تحت عنوان کنوانسیون پاریس با هدف حمایت از مالکیت صنعتی منقعد شد. این کنوانسیون در سالهای 1900 (در بروکسل)، 1911 (در واشنگتون)، 1925 (در لاهه)، 1934 (در لندن)، 1958(در لیسبون) و 1967 (در استکهلم) بازنگری و در سال 1979 اصلاح شد.
امروزه تعداد 178 کشور جهان عضو کنوانسیون پاریس هستند. این آمار مربوط به July 2024 یعنی مرداد ماه 1403 است.
برای مشاهده لیست کشورهای عضو کنوانسیون پاریس اینجا کلیک کنید.
ایران در سال 1337 هجری شمسی مصادف با 1958 میلادی به این کنوانسیون ملحق شده است.
کنوانسیون پاریس سندی است پایه برای مالکیت صنعتی در معنا و مفهوم کلی . این کنوانسیون موضوعاتی همچون اختراعات، علائم تجاری، طرحهای صنعتی، مدل های اشیاء مصرفی، اسامی تجاری، نشانه های جغرافیایی و جلوگیری از رقابت غیرمنصفانه را در بر میگیرد.
همه کشورها چه عضو سازمان جهانی مالکیت معنوی باشند و چه نباشند میتوانند به عضویت کنوانسین پاریس درآیند.
(سازمان جهانی مالکیت معنوی یا همان WIPO که مخفف World Intellectual Property Organization است، یکی از 15 آژانس تخصصی سازمان ملل است. )
همانطور که در بالا گفتیم یکی از موضوعات کنوانسیون پاریس، موضوع ثبت علائم تجاری است .
طبق کنوانسیون پاریس در جهت حمایت از مالکیت صنعتی برای ثبت بین المللی یک علامت تجاری، صاحب علامت مجبور بود در تمام کشورهای عضو کنوانسیون ثبت خود را به صورت جداگانه ارائه کند که این کار مستلزم صرف هزینه و زمان بسیار زیاد بود و هر کشور زبان و قوانین مخصوص به خود را داشت.
بنابراین کشورهای عضو تصمیم گرفتند در جهت تسهیل در روند ثبت بین المللی علائم تجاری اتحادیه بین المللی در راستای کنوانسیون پاریس تشکیل داده و در آن اتحادیه سیستم مادرید را به عنوان دستورالعمل بین المللی ثبت علامت تجاری تصویب کنند.
سیستم ثبت علائم تجاری مادرید (موافقتنامه مادرید)
موافقت نامه مادرید در سال 1891 در شهر مادرید به تصویب رسید و در سالهای 1900 (بروکسل) ، 1911 (واشنگتن)، 1925(لاهه)، 1934 (لندن)، 1957 (نیس) و 1967 (استکهلم) مورد بازنگری قرار گرفت و نهایتاً در سال 1979 اصلاح شد.
در ادامه پروتکل مرتبط با آن که در واقع شیوه و دستورالعمل اجرایی برای موافقت نامه مادرید است که به سیستم مادرید شهرت دارد در سال 1989 تصویب و در سالهای 2006 و 2007 اصلاح شد.
بر اساس این موافقتنامه اتباع هر کشور متعهد میتوانند در تمام کشورهای دیگر طرف این موافقتنامه علائم قابل استفاده برای کالاها و خدمات خود را ثبت کنند.
سیستم مادرید در حال حاضر شامل 131 عضو شامل کشورها و دفاتر منطقه ای است. این آخرین آماری است که در تاریخ May 3, 2024 یعنی اردیبهشت ماه 1403 توسط WIPO ارائه شده است.
در ادامه در رابطه با اصطلاحات و معانی و نحوه ثبت علائم تجاری در سیستم مادرید توضیح می دهیم:
Trademark یا علامت تجاری چیست؟
یک علامت تجاری، یک علامت مشخصه است که میتواند شامل کلمات، حروف، اعداد یا اشکال ، نمادهای خاص و یا ترکیبی از تمام آنها با رنگ و شکل مختص به خود باشد که کالاها و خدمات مربوط به یک شخص حقیقی یا حقوقی را متمایز میکند.
در طول سالیان علامتها پیشرفتهای زیادی داشته اند و امروزه حتی از طرحهای سه بعدی با رنگهای خاص استفاده میکنند و حتی یک صوت یا موسیقی منحصر به فرد را همراه علامت خود به ثبت می رسانند.
منافع شخص حقیقی یا حقوقی از ثبت علائم تجاری مادرید:
1- مالک علائم را از حمایت های قانونی در تمام کشورهای عضو برخوردار میکند.
2- برای متمایز کردن کالا یا خدمات در تمام کشورها از آن استفاده میکند.
3- حق استفاده انحصاری از علامت را به دست می آورد و در نتیجه میتواند در ازای دریافت وجه یا سهیم شدن در سود، شخص دیگری را مجاز به استفاده از علامت نماید.
4- جلوگیری از رقابت غیرمنصفانه به شکل جعل یا تولید کالای مشابه یا بی کیفیت با علامت تجاری شخص دیگر .
5- حمایت از علائم تجاری توسط دادگاه ها و سیستم قضائی کشورهای عضو موافقتنامه مادرید.
6- ثبت از طریق سیستم مادرید بسیار کار را آسان کرده و هزینه ها را بسیار کاهش داده است. در واقع به جای اینکه فرد در چند کشور مختلف با صرف هزینه زیاد اقدام به تسلیم اظهارنامه به زبان مختلف و با هزینه های مربوط به آن کشورها نماید با تنظیم یک اظهارنامه و یک بار پرداخت هزینه، صاحب علامتی میشود که در تمام کشورهای عضو دارای اعتبار است.
انواع علائم تجاری قابل ثبت در ثبت علائم تجاری مادرید
تعداد علائم ثبت در اداره ثبت علائم مادرید تقریبا نامحدود است و همانطور که گفتیم با ترکیبی از حروف، کلمات، اعداد و اشکال و نمادها به شکل و رنگ خاص میتوان یک علامت تجاری منحصر به فرد ثبت کرد و همنطور میتوان از صوت و موسیقی نیز در ثبت علامت تجاری استفاده نمود.
انواع مختلف علائم شامل موارد زیر است:
- علائم تجاری که در کالا یا خدمات شخص حقیقی یا حقوقی استفاده میشود.
- Collective Marks به معنی علائم جمعی : علائمی است که به انجمن یا یک مجموعه خاص اطلاق می شود به طوری که آن مجموعه یا انجمن و اعضای آن توسط این علائم شناخته می شوند. برای مثال انجمن بیماران سرطانی یا مجموعه هایی مثل کانون وکلا میتوانند علائم جمعی خاص خود را ثبت کنند.
- Certification Marks به معنی علائم تأییدی (مجوزها) : علائمی هستند که در برابر اجرای یکسری استاندارها یا انجام روال خاص به اشخاص حقیقی یا حقوقی اعطاء می شود. برای مثال میتوان از ثبت استاندارد کیفی ISO9000 یاد کرد.
مدارک لازم و نحوه ثبت علائم تجاری مادرید:
1- برای ثبت بین المللی یک علائم، قدم اول این است که ابتدا علائم در کشور مبداء ثبت شده باشد. بنابراین ثبت داخلی علائم تجاری پیش نیاز ثبت بین المللی آن است.
پس ابتدا باید به سامانه مرکز مالکیت معنوی مراجعه کنید و طبق روالی که پیشتر در مورد ثبت برند توضیح دادیم علامت خود را در داخل ایران ثبت کرده و گواهی آن را دریافت نمایید. برای مطالعه مطلب ثبت برند اینجا کلیک کنید.
2- با مراجعه به سایت WIPO به آدرس اینترنتی www.wipo.int/web/madrid-system جهت برآورد هزینه، دانلود و تکمیل فرمها و ثبت اظهارنامه اقدام نمایید.
3- تنظیم نامه درخواست ثبت بین المللی علامت خطاب به اداره ثبت علائم تجاری و ارائه به اداره کشور مبداء (در مورد کشور مبدأ توضیح داده شد). دقت کنید که در نامه حتما نام کشورهای مدنظرتان را درج کنید. کشورهایی که درخواست ثبت در آنها را دارید باید عضو سیستم مادرید باشند.
4- اظهارنامه یا اصل گواهی ثبت علامت تجاری در کشور مبدأ.
5- شناسنامه و کارت ملی برای شخص حقیقی و شناسنامه و کارت ملی همه مدیران، روزنامه تاسیس و تغییرات برای اشخاص حقوقی . (در صورت مراجعه وکیل حتما اصل وکالتنامه ارائه گردد)
6- تکمیل فرم لاتین و درج کشورهای مورد نظر.
7- برگه محاسبه هزینه با مهر و امضاء متقاضی (در ادامه این مطلب نحوه ی محاسبه هزینه را بیان میکنیم).
8- رسید پرداخت هزینه ثبت بین المللی علامت .
به هیچ وجه هزینه ثبت بین الملی را قبل از تکمیل و تایید فرمهای مربوطه توسط اداره ثبت علائم تجاری واریز نکنید.
نکته های مهم:
1- جهت دانلود فرم های بین المللی از طریق این لینک وارد سایت WIPO شوید.
2- جهت تعیین هزینه ها اینجا کلیک کنید و پس از ورود به ترتیب نوع خدمت (درخواست جدید یا تمدید یا تکمیل وجه) ، کشور مبداء و تعداد طبقات درخواستی خود را وارد کنید. اگر درخواست علائم تاییدی یا جمعی را دارید گزینه اول و اگر علامت شما رنگی است گزینه دوم را تیک بزنید. در نهایت کشورهای مورد نظر خود را در لیست انتخاب کنید و گزینه Calculate را بزنید تا هزینه را برآورد کند و با گزینه Print یک نسخه از آن تهیه کرده و مهر و امضاء کنید.
3- اعتبار ثبت بین المللی در 5 سال اول به اعتبار ثبت در کشور مبداء وابسته است و در صورت ابطال در کشور مبدأ ثبت بین المللی هیچ اثری در کشورهای عضو ندارد و در واقع باطل میشود.
مثلا اگر گواهی برندتان که در ایران به ثبت رسیده در ایران باطل شود ثبت بین المللی آن نیز باطل خواهد شد مگر اینکه بیشتر از 5 سال از تاریخ ثبت بین المللی آن گذشته باشد. بعد از گذشت 5 سال ثبت بین المللی اعتباری مستقل از ثبت در کشور مبدا خواهد داشت.
4- درخواست کننده ثبت بین المللی اگر شخص حقیقی باشد باید تبعه یکی از کشورهایی عضو موافقت نامه مادرید باشد و اگر شخص حقوقی باشد باید اقامتگاه اصلی و یا محل فعالیت قانونی شرکت در یکی از کشورهای عضو باشد.
5- در توافقنامه مادرید منظور از کشور مبدأ کشوری است که ابتدا علامت در سطح ملی در آنجا ثبت شده است.
6-ثبت مستقیم در اداره بین المللی انجام نمی شود و باید در اداره یکی از کشورهای عضو موافقت نامه انجام شود.
لیست کشورهای عضو موافتنامه مادرید – شامل 131 کشور
لیست به روز کشورهای عضو را که در حال حاضر شامل 131 کشور است، از اینجا دانلود کنید .
این تازه ترین آماری است که سایت WIPO در تاریخ May 3, 2024 منتشر کرده است .
هزینه ثبت علائم تجاری مادرید (بین المللی)
هزینه ثبت بین المللی در سیستم مادرید متغیر است و به تعداد طبقات، تعداد کشورها و شکل و رنگ علامت بستگی دارد.
جهت برآورد هزینه ثبت علائم تجاری مادرید اینجا کلیک کنید و وارد سایت WIPO شوید